Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΤΟΛΗ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ... ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ?




Ελεύθερη εντολή και κομματική πειθαρχία. Η πολιτική αξιοπιστία ως κριτήριο θεσμικής συμπεριφοράς του βουλευτή.


                                             Γράφει  ο Δημήτρης Καρκούλιας.

Με τις διατάξεις των άρθρων 60 έως 63 του Συντάγματος  σε συνδυασμό με τη διάταξη του άρθρου 51 παρ. 2 που κατοχυρώνει την αρχή της αντιπροσώπευσης , διαμορφώνεται ένα σύνολο διατάξεων που διασφαλίζουν την ανεξαρτησία του βουλευτή κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

 Η ρήτρα της κατά συνείδηση γνώμης και ψήφου του βουλευτή (άρθρο 60 παρ. 1 του Συντάγματος) υπερισχύει του δεσμού μεταξύ βουλευτή και κόμματος.καθόσον  «Oι βουλευτές έχουν απεριόριστο το  δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση».

 Στο πλαίσιο λοιπόν αυτού του θεσμικού ρόλου του βουλευτή, o ορισμός της κομματικής πειθαρχίας συμπληρώνεται από τη νομικά κατοχυρωμένη αρχή της ελεύθερης εντολής, παρέχοντας  ετσι στον βουλευτή τη δυνατότητα,  να αναλάβει την ευθύνη της διαφωνίας του στις γραμμές του κόμματος ή της κοινοβουλευτικής ομάδας που ανήκει.

 Κατ’ αυτό τον τρόπο ο βουλευτής αναδεικνύεται σε πρόσωπο στο οποίο ο συντακτικός νομοθέτης έχει παράσχει αυξημένα εχέγγυα ανεξαρτησίας, προκειμένου να λειτουργεί ως εγγυητής της αξιοπιστίας των θεσμών της πολυκομματικής δημοκρατίας, τόσο στο επίπεδο των εσωκομματικών διαδικασιών όσο και στο επίπεδο των κοινοβουλευτικών αποφάσεων.

Σε λίγες ημέρες ψηφίζεται στη Βουλή η νέα δανειακή σύμβαση με αρκετούς βουλευτές της συγκυβέρνησης απο την μια μεριά να απειλούν δημόσια ότι θα την καταψηφίσουν και τους αρχηγούς απο την αλλη οτι θα διαγράψουν όσους δεν πειθαρχίσουν.

Είναι σε όλους γνωστό ότι  συστηματικά  και μακροχρόνια παραβιάζεται το Σύνταγμα από....τους κομματικούς αρχηγούς, οι οποίοι εκβιάζουν τους βουλευτές να ψηφίσουν αυτό που εκείνοι,  έχουν αποφασίσει απο μόνοι τους η έχουν λάβει εντολή να εφαρμόσουν απο διάφορα  κέντρα εξουσίας.

Οι βουλευτές εκβιάζονται είτε με την απειλή της διαγραφής, είτε με την απειλή να μην συμπεριληφθούν στα κομματικά ψηφοδέλτια στις επόμενες εκλογές, είτε με την αιωρούμενη απειλή της μη υπουργοποίησης κ.λ.π.

 Το άρθρο 157 του Ελληνικού Συντάγματος αναγράφει οτι   «Όποιος με βία ή με απειλή βίας επιβάλλει στη Βουλή ή την Κυβέρνηση ή σε μέλος τους την εκτέλεση, παράλειψη ή ανοχή πράξης που ανάγεται στα καθήκοντά τους τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών» .

Στην περίπτωση των κομματικών απειλών κατά βουλευτών που θα αρνηθούν να ψηφίσουν την  επαχθή δανειακή σύμβαση υπάρχει θέμα Συνταγματικής τάξης και διάπραξης  ποινικών αδικημάτων. 
Καλούνται οι Βουλευτές να επιλέξουν ανάμεσα στην συνειδησή τους και στα πρόσκαιρα οφέλη  που απολαμβάνουν απο την άσκηση της εξουσίας.

Επιβάλλεται οτι όσοι βουλευτές  εκβιαστούν από τους κομματικούς μηχανισμούς να ψηφίσουν παρά την συνειδησή τους, να καταγγείλουν  άμεσα τις παράνομες ενέργειες  τους ενώπιον του Ελληνικού  λαού.

Διαφορετικά θα έχουν συμπράξει στο μεγαλύτερο έγκλημα της νεώτερης Ελληνικής ιστορίας με τους  εκβιαστές τους,καθιστάμενοι υπόλογοι ενώπιον της Δικαιοσύνης που θα επέλθει σύντομα.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ και τώρα απόφαση -πίεση για να μπει τέλος στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

Εκφράζοντας την αγωνία συμπολιτών μας για τον κίνδυνο της κατοικίας τους από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς